Chef de "prăjiturit" - rețetă de prăjitură cu mere :) - Ana are blog.

Chef de „prăjiturit” – rețetă de prăjitură cu mere :)

Recunosc că mănânc mere destul de rar (îmi pare rău dacă logo-ul site-ului v-a indus cumva în eroare :D), iar când mănânc mere, le prefer pe cele Granny Smith. Nu am nimic cu merele, nu mă înțelegeți greșit, doar că prefer alte fructe 😀

Îmi place să beau sucuri fresh de mere și morcovi, dar mai ales îmi plac merele din prăjituri :”> Cred că din cauză că merele merg mână în mână cu scorțișoara, după care sunt topită 🙂

Mi se întâmplă uneori să urmăresc câte o emisiune a lui Jamie Oliver și de fiecare dată îmi vine cheful să mă apuc și eu să gătesc ceva. Nefiind la fel de bine organizată și rapidă ca Jamie, încerc să mă limitez fie la un fel principal, fie la un desert. În general, prefer să gătesc mâncare, nu prea am răbdare să fac deserturi. Prefer prăjiturile rapide, iar atunci când nu am dispoziție pentru a separa ouă (unul dintre cele mai chinuitoare lucruri atunci când fac prăjituri :D), mă duc la dulapul în care am întotdeauna ciocolată neagră și rup o bucățică…mai mare :”>

Rețeta de mai jos este pentru zilele în care vă simțiți capabile să deveniți Mastechef 🙂 Nu vă speriați, nu spun asta din cauză că e vorba de o rețetă dificil de făcut, e chiar simplă dacă știi să tai niște mere 😀

E pentru acele seri liniștite în care vă simțiți pline de energie și aveți un chef irezistibil de a vă surprinde chiar și pe voi însevă cu un desert plin de arome 🙂 Având în vedere că este o prăjitură care arată foarte bine, e potrivită pentru a fi împărțită cu niște prieteni care vă vizitează sâmbătă după-amiază. Această prăjitură se potrivește de minune cu un ceai bun și cu siguranță vei fi ajunge în topul  listei „Prietenele care fac cele mai bune prăjituri” după seara respectivă 🙂 Singurul dezavantaj e că s-ar putea să trezești mai des cu ei la ușa apartamentului tău :))

Așadar, dacă ești gata să îți asumi riscul acesta, înseamnă că ești pregătită să afli rețeta de prăjitură cu mere și sos caramel pe care am găsit-o în volumul 2 al seriei Best of GoodFood (prăjituri, torturi și fursecuri) 8->

Așa ar trebui să arate în final 🙂

prajitură mere

Ingrediente:

  • 200g de curmale fără sâmburi tocate grosier
  • 200 ml lapte, plus încă o lingură
  • 250g de unt moale, plus extra pentru sosul caramel
  • 280g de faină
  • 200g de zahăr brun
  • 1 linguriță și jumătate de praf de copt
  • 4 ouă mari
  • 1 lingură amestec condimente pentru plăcintă cu mere
  • 2 lingurițe extract de vanilie
  • 3 mere roșii mici
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 1 mână de caramele moi
  • puțin zahăr pudră, pentru presărat

Mod de preparare:

  1. Se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Se tapetează cu hârtie de copt o formă cu dimensiunile 20x30cm. Se pun curmalele și laptele într-o tigaie mică și se aduc la punctul de fierbere. Se iau de pe foc și se lasă deoparte 15 minute.
  2. Se mixează într-un robot de bucătărie amestecul de curmale și lapte până se obține o pastă fina, apoi se toarnă într-un castron mare. Se adaugă untul, faina, zahărul brun, praful de copt, ouăle, amestecul de condimente și vanilia și se lasă deoparte până se pregătesc merele.
  3. Se curăță merele de cotor și se taie felii destul de fine (se stropesc cu puțină zeamă de lămâie ca să nu se oxideze). Se amestecă ingredientele din bol cu un mixer până se obține un aluat fin, care se toarnă în forma de copt. Se coace 45-50 de minute, până ce scobitoarea cu care se înțeapă prăjitura în centru iese curată. Se lasă la răcit în tavă.
  4. Într-o tigaie se pun caramelele cu puțin lapte și se topesc, amestecând mereu, până se obține un sos. La final, se presară prăjitura cu zahăr pudră, apoi se stropește cu sos. Pentru servit, se taie în pătrate.

Eu prefer să fac caramelul folosind zahăr, smântână și unt, ca aici. Ideea de caramele topite nu mi se pară foarte atractivă 😀

Dacă vi se pare prea complicat, o puteți servi și fără sos caramel, e oricum foarte bună! Important e să depuneți puțin efort atunci când aranjați merele pentru că în final va arăta spectaculos! 🙂

 

Surse: Best of GoodFood – Prăjituri, torturi și fursecuri; http://pasiunepentrubucatarie.blogspot.ro; http://www.chunoa.com

Adaugă un comentariu