Dietă cu paste integrale :)

De câteva luni de zile sunt la dietă 🙂 O dietă parțială, deși integrală 😀  Da, cred că v-am zăpăcit puțin, dar asta era și intenția mea 🙂

E vorba despre faptul că am decis să înlocuiesc pastele obișnuite cu paste integrale. Fiind o mare iubitoare de paste, mi-am dat seama că trebuie să încerc să mănânc ceva care să nu fie doar gustos și să-mi țină de foame, ci să fie nutritiv și sănătos. Știam de mai mult timp că alimentele procesate, recunoscute ușor datorită faptului că sunt albe (zahărul alb, făina albă, orezul alb, etc) au fost „despărțite” cu brutalitate de elementele nutritive care au o importanță majoră în alimentația fiecărei persoane, dar acum venise momentul să schimb ceva.

Fiind puțin mai pretențioasă, trebuie să admit că la început nu am apreciat gustul pastelor integrale. Mi s-au părut prea dure și cam aspre. La început le-am mâncat din cauză ca știam că sunt sănătoase, dar între timp am învățat să apreciez gustul lor autentic, iar acum consum paste integrale în proporție de 90%.

Dacă folosiți paste integrale nu înseamnă că nu veți putea face toate rețetele de paste care vă plac cel mai mult. Din contră, puteți să adăugați chiar ceva mai mult parmezan decât înainte pentru că pastele integrale au mai puține calorii decât pastele albe 🙂

Dacă vrei să slăbești sau să îți menții greutatea, consumă pastele cu legume fierte la aburi sau gătite un timp scurt în puțin ulei de măsline. O altă variantă foarte bună este să le incluzi într-o salată cu sos pesto, roșii uscate, ton, porumb și măsline, de exemplu. Ai foarte multe opțiuni de a combina pastele așa încât să obții de fiecare dată ceva nou și delicios. Un secret bun este să pui deasupra pastelor gătite un strop de ulei de măsline pentru a preveni lipirea lor unele de altele, dacă nu vrei să le consumi pe toate imediat.

Cum se fierb corect pastele?

Pastele se fierb într-o cantitate mare de apă în care se adaugă puțină sare. Ele se introduc în apa care deja fierbe și se lasă pe foc până devin al dente (adică sunt fierte la exterior, dar sunt puțin mai tari în mijloc). Timpul necesar de fierbere este menționat, de regulă, pe ambalaj. Nu se fierb complet pentru că vor deveni moi și lipicioase, ceea ce nu ne dorim 😀

Ce beneficii au pastele integrale?

Un consum moderat de paste integrale este chiar recomandat și ele nu îngrașă deoarece conțin fibrele necesare pentru a satisface mai rapid senzația de foame. Pe lângă fibre, conțin vitamine importante precum B1, B2, B3, B5, K și E și minerale, precum calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc și mangan.

Singurele dezavantaje ale consumului de paste integrale sunt reprezentate de timpul puțin mai lung de fierbere decât cel al pastelor albe și de prețul lor ceva mai mare. Ultimul dezavantaj poate fi compensat de faptul că vei consuma mai puține paste integrale pentru că te vei sătura mai rapid decât consumând paste albe 😀

După ce te vei obișnui să consumi paste integrale, vei ajunge să apreciezi gustul lor mai intens și te vei simți și mai împlinită știind că ai făcut o alegere foarte bună pentru sănătatea ta 🙂

 

Surse: http://www.vianaturalia.ro; http://www.intermountainfood.com

Adaugă un comentariu