Ghimbirul, remediul natural cu multe beneficii

Prietenia mea cu ghimbirul  a început cu vreo 5 ani în urmă, când am gustat pentru prima dată o limonadă cu ghimbir. De fiecare dată până atunci, când vedeam în supermarket rădăcina aceea ce părea să aibă vreo sută de ani vechime :D, mă gândeam că e nevoie de ceva curaj să încerci așa ceva.

Dar am prins mai mult curaj să gust ghimbirul atunci când am văzut limonada cu ghimbir în meniul mai multor restaurante, ceea ce înseamna, din punctul meu de vedere, că și alții încercaseră băutura respectivă și supraviețuiseră fără a se confrunta cu probleme majore 😀

Ce este ghimbirul?

Ghimbirul este numele dat unei plante erbacee din regiunile tropicale, cu rizom aromatic bogat în uleiuri eterice. Este o specie perenă care are nevoie de o temperatură ridicată și constantă precum și de o umiditate permanentă pentru a se dezvolta corespunzător. Rizomul de ghimbir are o formă neregulată, contorsionată și e noduros, atingând până la 10-12 centimetri în lungime.

Ghimbirul este, poate, cel mai versatil condiment, fiind folosit în absolut toate tipurile de preparate, de la sosuri, supe și feluri principale, până la deserturi și băuturi.

Cum se consumă ghimbirul?

Ghimbirul se curăță foarte ușor pentru că are coaja moale, dar trebuie să curățați doar bucata pe care o veți consuma imediat pentru a se păstra cât mai mult timp. Eu îl țin în frigider și rezistă chiar și o lună fără probleme.

Fiind picant, ghimbirul se consumă cu moderație, de aceea o bucată de ghimbir de 2-3 cm este suficientă pentru a face 4 limonade sau o cantitate mare de ceai (chiar și 2 litri). Eu folosesc ghimbirul ras printr-o răzătoare fină pentru a îl adăuga în limonade sau pentru a face ceai.

Ghimbirul se folosește mult în bucătăria asiatică și oferă un gust aparte tuturor preparatelor în care este inclus. Eu nu am încercat niciodată să îl folosesc în mâncare, dar poate că îmi voi face curaj cândva și pentru asta 😀

Cum poate fi folosit ghimbirul ca remediu natural?

Așa cum v-am spus, la început consumam ghimbirul doar în limonadă, după care am devenit ceva mai „îndrăzneață” și am început să îl includ în sucurile fresh de legume și fructe, iar mai apoi l-am folosit și ca remediu împotriva răcelii, sub formă de ceai.

Când am văzut ce rezultate bune dă, l-am încercat și altfel… Ghimbirul ras cu miere și zeamă de lămâie a devenit remediul natural cel mai bun pentru a mă trata atunci când vreau să scap de durerile în gât.

Datorită faptului că rezistă mult timp în frigider, am mereu ghimbir în casă și pot tăia câte o bucățică proaspătă din el de fiecare dată când vreau să îl folosesc ca să mă tratez de răceli sau pentru a adăuga un plus de prospețime fresh-urilor de fructe. Îmi place să fac următoarele combinații atunci când vreau un fresh energizant și delicios: mere, pere și ghimbir sau ananas, ghimbir și portocale. Ghimbirul este un energizant foarte puternic, iar anumiți oameni consideră că te poate revigora mai bine chiar decât o cafea.

Ghimbirul este un remediu natural foarte bun și pentru senzațiile neplăcute de greață. Fiind un excelent stimulent digestiv, el favorizează apariția enzimelor cu rol în absorbția eficientă a nutrienților și combate disconfortul digestiv după o masă îmbelșugată. În plus, ghimbirul ajută și la prevenirea balonării și a indigestiei, datorită unor substanțe chimice care tonifiază musculatura tractului digestiv și care scad nivelul acidului gastric.

Date fiind toate aceste beneficii aduse de consumul de ghimbir, vă recomand să vă faceți curaj și să cumpărați această „rădăcină dubioasă” data viitoare când veți merge la cumpărături într-un supermarket 🙂

 

Surse: http://www.elle.ro; http://www.seriouseats.com; https://ro.wikipedia.org

Adaugă un comentariu