9 secrete importante despre stil și eleganță

Ieri a fost o zi frumoasă: am intrat într-o librărie și m-am răsfățat cumpărându-mi câteva cărți interesante. Spre deosebire de alte zile, în care știu exact ce vreau atunci când sunt într-o librărie, ieri am cumpărat cărți bazându-mă doar pe prima impresie și pe intuiția mea bună de a găsi cărți interesante 🙂

Ajungând acasă, eram nerăbdătoare să citesc, dar totuși nu puteam să mă hotărăsc asupra cărții pe care aveam să o citesc mai întâi. Le-am răsfoit puțin pe toate și am decis să încep cu o carte chiar neobișnuită pentru mine, pe care în mod normal nu aș fi fost deloc interesată să o cumpăr. Totuși, uitându-mă puțin prin ea atunci când am văzut-o în librărie, am descoperit imediat o scriitoare cu un stil de a scrie sincer, practic, clar și amuzant. O combinație care e destul de greu de găsit, în general.

Cartea se numește „Eleganța” și este scrisă de Kathleen Tessaro, o scriitoare de succes din Pittsburgh, Pennsylvania. Ea urmat cursurile universității din orașul său natal înainte de a se înscrie la un curs de teatru la Carnagie Mellon University. I-a luat mult până s-a hotărât asupra profesiei: a vrut să fie coregrafă, actriță, regizoare sau istoric de artă. O bursă de câteva luni a dus-o la Londra, oraș pe care nu l-a mai părăsit însă decât peste douăzeci și trei de ani. A debutat cu romanul „Eleganța” care a devenit bestseller și a avut mai multe ediții.

Romanul este o paralelă interesantă, construită între viața personajului principal, Louise, care trece prin tot felul de experiențe dificile și fragmente din cartea „Eleganța”, scrisă de Genevieve Antoine Dariaux, aceasta din urmă nefiind disponibilă în limba română.

Povestea vieții lui Louise seamănă mult cu un film, genul de filme obișnuite de la Hollywood, a cărui acțiune este ușor de urmărit, în care sunt prezentate multe stereotipii ale culturii britanice, dar și ale celei americane. Recunosc că pentru mine cele mai captivante fragmente din cartea scrisă de Kathleen Tessaro erau cele preluate de la Genevieve Antoine Dariaux 😀

E interesant că au fost câteva lucruri care m-au inspirat și m-au motivat să îmi fac ordine în dulapul cu haine, ultimul lucru la care mă aștept atunci când citesc o carte 😀 Și totuși, nici nu am terminat de citit cartea și am început să mă uit printre hainele pe care le aveam. Am observat că sunt unele pe care nu le-am purtat decât o dată sau de două ori de când le-am cumpărat. Am găsit mai multe bluze și rochii de vară care mi-au plăcut atunci când le-am văzut în magazin, după care nu mi s-au mai părut deloc interesante, așa că au stat cuminți în dulap…

Pe de altă parte, am decis cu greu să mă despart și de unele dintre hainele mele preferate, pe care niciodată nu am avut curaj să le dau. Asta până acum 😀

Așa că, dacă vreți să găsiți câteva motive foarte bune pentru a vă face ordine la haine sau pentru a vă schimba garderoba, cartea aceasta ar putea să vă dea imboldul necesar 😀

Cartea începe cu o definiție foarte frumoasă a eleganței, scrisă chiar de Genevieve Antoine Dariaux:

„Eleganța este un fel de armonie care se aseamănă frumuseții, singura diferență fiind că cea din urmă este cel mai adesea un dar, pe când prima este rezultatul artei. Dacă îmi este îngăduit să folosesc o exprimare atât de prețioasă pentru a descrie o artă atât de neînsemnată, aș spune că scopul meu în viață este să transform o femeie simplă într-una elegantă.”

Genevieve Antoine Dariaux a fost directoarea salonului Nina Ricci din Paris timp de 30 de ani, timp în care s-a dedicat clientelor sale, pentru a le sfătui și a le ajuta să aleagă lucrurile care să le avantajeze cel mai bine.

Trebuie să luați în calcul că această carte vorbește despre o modă diferită, cea a anilor ’60 și de aceea veți regăsi câteva elemente care nu mai fac parte din moda anilor noștri. Câteva astfel de exemple despre care se amintește în carte sunt mănușile și pălăriile 🙂 Desigur, acestea sunt folosite și astăzi, dar nu sunt niște accesorii atât de comune ca în anii ’60.

Cele mai interesante 9 reguli de stil preluate integral de la Genevieve Antoine Dariaux

  1. Întotdeauna îți poți da seama de caracterul unei femei după grija și atenția pe care o acordă detaliilor. Accesoriile – mănușile, pălăria, pantofii și geanta – se numără printre cele mai importante elemente ale unei apariții elegante. O rochie sau un costum modest poate arăta de trei ori mai scump atunci când este purtat împreună cu o pălărie, geantă, mănuși și pantofi eleganți. Zicala : „Sunt prea sărac să cumpăr lucruri ieftine” nu a fost nicicând mai adevărată.
  2. Să fii frumoasă nu îți garantează fericirea. Am cunoscut multe femei frumoase a căror lipsă de eleganță și de bună-creștere le-a făcut să fie atât de neatrăgătoare, încât ar fi fost mai puțin dureros pentru ele, dacă pur și simplu s-ar fi născut cu o frumusețe comună. În vreme ce frumusețea, în cea mai pură formă fizică a ei, este în totalitatea un dar, eleganța, grația și stilul sunt infinit mai democratice. Puțină disciplină și o privire pătrunzătoare, împreună cu o doză generoasă de umor și efort, sunt ingredientele necesare pentru a cultiva aceste calități admirabile.
  3. Când confortul ajunge să fie un scop în sine, acesta devine Inamicul Nr. 1 al eleganței.
  4. O idee bună este să nu mergi niciodată la cumpărături cu o prietenă. Chiar dacă este cea mai loială prietenă din lume, care pur și simplu te adoră și își dorește ca tu să fii cea mai frumoasă, eu rămân la convingerea mea: du-te singură la cumpărături și apelează numai la specialiști pentru sfaturi. Cu toate că e posibil ca ei să aibă interesul să vândă, cel puțin nu sunt implicați emoțional.
  5. Machiajul îți poate aduce multe îmbunătățiri ingenioase, dar nu îți va ascunde vârsta, dezamăgirea sau alte o mie de complexe de sine care împânzesc mintea femeii. Încearcă, prin orice mijloace, să folosești machiajul în avantajul tău, în limitele rezonabile propriei înfățișării și fii destul de deșteaptă încât să știi când să te oprești.
  6. Unul dintre cele mai de neînțeles aspecte de inconsecvență la multe femei, de altfel elegante, este modul în care neglijează pe deplin felul cum arată în orele petrecute acasă.  Câte femei nu își petrec serile îmbrăcate într-o rochie verde, cu părul pus pe bigudiuri, cu cremă întinsă pe toată fața (asta dacă nu e vreo mască neagră sau verde) și cu niște papuci imenși, fără formă, în picioare? Între timp, bietul soț învață să-și întoarcă privirea de la soția lui, ațintindu-și mai degrabă ochii asupra rubricii sportive din ziar…:D
  7. Persoanele care țin regim pot dezvolta o adevărată obsesie pentru noul lor scop. Îți recomand să pui în balanță nu numai propria persoană, ci și prioritățile pe care le ai. Suplețea înseamnă, fără îndoială, eleganță, dar obsesia nevrotică de sine, NU.
  8. Una dintre cele mai izbitoare diferențe dintre o englezoaică și o franțuzoaică bine îmbrăcate constă în dimensiunea garderobelor lor. Englezoaica ar fi probabil uimită de numărul limitat al articolelor de vestimentație care se găsesc în șifonierul franțuzoaicei, dar va observa, fără doar și poate, că fiecare dintre acestea este de o calitate excelentă, considerate poate scumpe, după standardul englezesc și perfect adaptabile stilului de viață al franțuzoaicei.
  9. Nu este niciodată prea devreme să înveți că simplitatea și discreția stau la baza eleganței.

„Eleganța poate fi obținută numai cu prețul a numeroase greșeli, de care cel mai bine e să-ți amintești cu mult umor. Iar în final, tocmai în clipele când ne uităm complet pe noi însene, suntem cele mai frumoase.”

 

Surse: „Eleganța” – Kathleen Tessaro; http://www.popsugar.com

One Response

  1. violeta 18 ianuarie 2017

Adaugă un comentariu