X+Y – O minte sclipitoare

X+Y – O minte sclipitoare este un film din 2014 pe care l-am descoperit abia săptămâna trecută. Acest film prezintă o poveste impresionantă a unui copil genial, ce suferă de autism.

Preferând să se ascundă în siguranța lumii sale private, Nathan (Asa Butterfield) se chinuie să intre în contact cu oamenii, deseori alungându-i pe cei care doreau să se apropie de el, inclusiv pe mama sa, Julie (Sally Hawkins). Lipsit de abilitatea de a înțelege dragostea sau afecțiunea, Nathan găsește confortul și securitatea de care are nevoie în matematică.

Profesorul care îl pregătește pe copil pentru olimpiadele de matematică este domnul Humphreys (Rafe Spall), un profesor neconvențional care suferă de o boală cruntă ce îl împiedică să trăiască o viață normală. El îl susține pe talentatul Nathan, iar acesta ajunge să facă parte din lotul echipei britanice ce ajunge să concureze la Olimpiada Internațională de Matematică, care avea loc în Taiwan în acel an.

Ajuns împreună cu echipa în Taiwan, Nathan participă la pregătirile care au loc înainte de olimpiadă, iar întâlnirea cu eleva Zhang Mei (Jo Yang) îi va schimba viața lui Nathan pentru totdeauna. Băiatul începe să experimenteze un spectru de sentimente noi și nefamiliare, simțind pentru prima dată emoțiile frumoase și nebănuite ale primei iubiri.

Din Anglia spre Taipei și înapoi, filmul X+Y urmărește povestea neconvențională și amuzantă dintre un student genial care nu își manifestă sentimentele și un profesor care în ciuda propriilor dificultăți, reușește să nu se mai gândească la el însuși, ci la acel copil marginalizat de ceilalți, care ascunde un potențial imens.

O altă relație urmărită în filmul X+Y ce are o evoluție surprinzătoare este relația dintre Nathan și mama sa, Julie. Aceasta face tot ceea ce îi stă în puteri ca să pătrundă în lumea ascunsă în care trăiește fiul său. Toate problemele dintre ei ajung să-și găsească rezolvarea atunci când Nathan reușește pentru prima dată să își exprime cele mai profunde emoții, acesta fiind și momentul în care își dă seama că este îndrăgostit de Zhang Mei.

Filmul X+Y este asemănător din multe puncte de vedere filmului O minte sclipitoare (2001) cu Russell Crowe, deosebirea majoră fiind că primul dintre acestea două privește viața din perspectiva unor copii inocenți care sunt la începutul unui drum dificil, dar important, către maturitate.

http://www.cinemagia.ro; https://www.youtube.com

Adaugă un comentariu