Tort Sacher într-o variantă simplă și sănătoasă

„Tortul Sacher (Sachertorte) este un foarte cunoscut desert vienez. Acesta a fost inventat de către austriacul Franz Sacher in 1832 pentru Prințul Wenzel von Metternich. Încă din secolul al XVIII-lea au existat rețete care prefigurau apariția acestui tort în forma actuală. Însă în 1832, prințul Wenzel von Metternich i-a cerut bucătarului-șef să creeze un desert special pentru a întâmpina câțiva invitați importanți. Cum bucătarul-șef s-a îmbolnăvit exact în acea perioadă, sarcina i-a revenit învățăcelului, Franz Sacher, care la vremea aceea era în cel de-al doilea an în bucătăria Matternich. Pentru că acest desert a fost apreciat și remarcat de invitații prințului, i s-a dus vestea ca fiind un desert foarte bun. Tânărul Sacher și-a terminat stagiul de practică și a devenit bucătar-șef, iar mai târziu și-a deschis un magazin cu delicatese în Viena, orașul său natal.”
Ciocolata neagră este preferata mea. Din fericire pentru mine, este și sănătoasă. Studiile arată că sănătatea cardiovasculară este îmbunătățită la persoanele care consumă ciocolată neagră. Bogată în antioxidanți naturali, ciocolata neagră consumată cu moderație, are multe beneficii pentru sănătate.
Iar dacă îți plac și caisele, ce altă combinație poate fi mai reușită decât o felie generoasă de tort Sacher?
Îmi place foarte mult acest tort plin de ciocolată care are un strat de gem de caise dulce-acrișor la mijloc. Există multe rețete de tort Sacher, altele mai bune, iar altele mai puțin reușite…
Ca orice gospodină care se respectă, am și eu propriile adaptări când vine vorba de rețete clasice 🙂
Recunosc că varianta mea nu este cea care arată cel mai profesionist, dar cu siguranță e cea mai sănătoasă variantă de tort Sacher 🙂 Asta dacă nu cumva cineva a reușit să facă un tort Sacher delicios în varianta raw, deși nu prea cred…:D

De ce aveți nevoie pentru tortul Sacher?

 
Ingrediente blat:
  • 200 g unt (la temperatura camerei)
  • 200 ml lapte
  • 8 linguri* de zahăr brun
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat Bourbon
  • 6 ouă
  • 150 g ciocolata 70% cacao (preferata mea e Delhaize 74% cacao de la Mega Image)
  • 8 linguri* de faină (orice fel aveți prin casă, eu am folosit de grâu dur)
  • 1 fiolă esență de rom
  • un praf de sare

*linguri măsurate normal, nu cu vârf 😀

Ingrediente glazură:
  • 100 g ciocolată 70% cacao
  • 100 ml lapte

Ingrediente cremă:

  • 200 g gem de caise de calitate (eu prefer gemul de caise Delhaize, tot de la Mega Image)

Cum se prepară blatul?

  1. Se pune ciocolata ruptă în bucăți potrivit de mari împreună cu laptele într-o oală și se lasă la foc foarte mic, până când ciocolata se topește, iar amestecul devine omogen. Se amestecă în permanență atunci când ciocolata începe să se topească, pentru a nu se arde.
  2. Într-un bol se pun 180 g de unt (cu celelalte 20 g de unt vom unge tava), 6 linguri de zahăr și pliculețul de zahăr cu vanilie Bourbon. Se amestecă bine cu un mixer.
  3. Se separă ouăle.
  4. Se adaugă gălbenușurile la amestecul de unt și zahăr, folosind mixerul pentru a omogeniza totul foarte bine.
  5. Se adaugă ciocolata topită (nu foarte fierbinte) treptat la acest amestec.
  6. Se adaugă făina și esența de rom, amestecând totul foarte bine cu mixerul.
  7. Albușurile se bat spumă tare cu un praf de sare și cu 2 linguri de zahăr.
  8. Se încorporează cu grijă spuma peste cealaltă compoziție, de sus în jos, amestecând încet cu o spatulă, FĂRĂ a folosi mixerul!
  9. NU se folosește praf de copt!
  10. Se alege o formă circulară cu fund detașabil (cu diametrul de 20-22 cm), se pune hârtie de copt pe fundul formei, iar pereții săi se ung cu unt.
  11. Se încinge cuptorul la 170 de grade Celsius (treapta medie la cuptoarele pe gaz). Se toarnă compoziția în formă și se nivelează ușor cu o spatulă.
  12. Se dă la cuptorul încins pentru 50-60 de minute. Lăsați ușa cuptorului deschisă de un deget în primele 15 minute. Blatul este copt când la atingerea ușoară cu degetul rămâne o amprentă. Testul cu scobitoarea nu prea funcționează aici pentru că blatul este unul mult mai umed decât un pandișpan obișnuit. Se lasă să se răcească, apoi se taie în două foi egale. Acest pas necesită multă atenție, pentru a evita ruperea blatului. Nu vă speriați dacă se crapă blatul la suprafață pentru că în final va fi acoperit cu ciocolată 🙂

Cum se face glazura?

Se topesc ciocolata și laptele la foc mic, amestecând continuu pentru a nu se arde ciocolata.

Cum se realizează tortul?

  1. Se pune gem de caise pe prima foaie de tort, apoi se pune a doua foaie deasupra.
  2. Peste a doua foaie de tort se pune glazura de ciocolată imediat (cât e caldă încă) și se lasă să se întărească, la temperatura camerei.

Rețeta în imagini:

ingrediente tort sacher

gem pt tort sacher

crema fara albus tort sacher

albusuri spuma tort sacher

crema blat tort sacher

tava unsa cu unt tort sacher

crema in forma tort sacher

blat taiat tort sacher

glazura tort sacher

felie tort sacher

felie tort sacher 2

Acest tort se menține și la temperatura camerei foarte bine, dar mie îmi place gustul său răcoros atunci când îl scot din frigider 🙂

Cu siguranță veți fi foarte încântate de acest tort delicios, simplu de făcut și chiar mai deosebit decât ați crezut!

 

http://savoriurbane.com; http://www.sfatulmedicului.ro; http://www.gustos.ro

Adaugă un comentariu