Islanda

Așa cum v-am spus deja de atâtea ori, îmi place foarte mult să călătoresc. Iar dacă fac asta în compania unor prieteni dragi, e cu atât mai plăcut, mai ales dacă aceștia sunt pregătiți să fie niște ghizi entuziaști și bine informați 🙂
Nici nu știu când, a trecut deja o lună de când m-am întors din Islanda. Farmecul acelui loc însă mi-a rămas viu în minte, ca lava unui vulcan care încă nu s-a răcit, ci s-a întărit pe măsură ce a trecut timpul.
În tărâmul acesta aparent uitat de lume, în care viața pare deopotrivă scumpă și grea, în care până și Soarele uită să apună sau să răsară câteva luni bune pe an, am hoinărit admirând piesaje ce mi s-au părut a a fi de pe altă planetă, fără a avea nimic în comun cu lumea în care mă obișnuisem deja să trăiesc.
Vulcani, ghețari, lacuri termale, gheizere, cascade, nisip, ocean…Cred că aici am întâlnit cea mai mare concentrație de forme de relief învățate la geografie.

De multe doar auzisem și mi le închipuisem într-un mod distorsionat – ghețari ca în Ice Age și iceberg-uri de Hollywood, reprezentări caraghioase ale unor forme de relief cu adevărat impresionante. Iar despre calota glaciară ce să zic? Era în mintea mea într-un mod atât de hilar închipuită, încât vederea unei mări înghețate ce nu se mișca nici că putea să mă surprindă mai mult.
Cât despre cascadele pe care le-am văzut acolo, nici nu le știu numărul exact. În Islanda există câteva cascade cunoscute, mari, dar peste tot poți vedea căderi de apă ce erodează versanții munților, provenite din topirea ghețarilor.
În ceea ce privește vegetația, îmi imaginam până să ajung acolo că era formată din păduri întinse , dar realitatea m-a surprins încă o dată. Mușchii care au crescut de-a lungul a sute de ani, pe rocile vulcanice, sunt poate cea mai de preț sursă de oxigen a insulei, protejată de lege. Iar cât despre înfățișarea acestora, arăta parcă a fi desprinsă din filmele SF. În rest, copacii plantați în ultimii ani își îndeplineau răbdători menirea de a reîmpăduri ținutul distrus de erupțiile vulcanice și uneori, chiar de indiferența oamenilor.
Uitându-mă pe geam, din mașină, peisajul se schimba cu o viteză uluitoare, trecând de la banal la neobișnuit în doar câteva secunde. Nu cred că am văzut vreodată atât de mulți cai lăsați liber, pe câmp vreodată. Și cu siguranță nu unii atât de îngrijiți și de blânzi. Am profitat din plin de aceste ocazii și m-am trezit în final, cu zeci de astfel de poze , atât eu cât și alți turiști ca mine 😀
Cu siguranță că cei care vizitează Islanda nu fac asta cu gândul de a face shopping. Și nu doar din cauză că prețurile sunt foarte mari, dar și din cauză că Islanda e o țară nordică, iar aici este mai tot timpul frig . Din acest motiv, prin magazine predomină puloverele și șosetele de lână; iar pentru cei care poartă așa ceva o dată, de două ori pe an, investiția nu pare a fi tocmai una bună 😀
Referitor la mâncare, aici nu sunt foarte multe de spus. Deși Islanda pretinde că e preocupată de o dietă sănătoasă pentru locuitorii ei, realitatea este că în magazine și restaurante, mâncarea mi s-a părut a fi plină de grăsimi nocive și de aditivi alimentari. În cele mai multe locuri, supa home made nu a fost altceva decât supă la plic , iar peștele proaspăt, greu de găsit. Varietatea de legume și fructe mi s-a părut extrem de redusă, iar lactatele, prea procesate.

În capitală și la unele puncte de atracție mai importante sunt restaurante unde se pot servi mâncăruri sănătoase și gustoase, dar asta la prețuri destul de mari.
Sunt puține locurile în care aș vrea să merg a doua oară, dar Islanda este cu siguranță una dintre țările în care aș vrea să ajung din nou pentru că mai sunt încă atât de multe de vizitat și de făcut. De exemplu, nu am avut ocazia de a vedea aurora boreală, un spectacol de lumini generate de câmpul magnetic al Pământului. În sezonul rece, aceste lumini pot fi urmărite în anumite locuri din Islanda.
Pentru cei interesați să ajungă în Reykjavik, vă recomand să căutați din timp zboruri pentru a le lua la un preț bun. Compania pe care am ales-o noi a fost Lufthansa, cu escală în Frankfurt/Munchen. Zborul a durat în total aproximativ 5 ore, plus timpul de așteptare între zboruri.
Cazarea a fost aleasă folosind booking.com, în Selfoss, un orășel liniștit din care accesul dinspre și către aeroport se putea realiza în circa o oră. În Islanda nu poți folosi transportul în comun între localități, așa că se recomandă închirierea unei mașini. Un lucru care mi-a plăcut mult în Islanda este faptul că se poate plăti oriunde cu cardul. POS-uri există peste tot și din acest motiv nu ai nevoie de coroane islandeze pentru a plăti ceea ce vrei să cumperi.
În rest, vă las să descoperiți singuri această minunată țară de foc și gheață.

Pentru vacanta din Islanda, cazarile au fost rezervate prin booking.com



Booking.com

IMG_6699IMG_6785IMG_6849IMG_6921IMG_6934IMG_6952IMG_7007IMG_7068IMG_7100IMG_7189IMG_7204IMG_7221

Adaugă un comentariu