Curățenie de primăvară în casă și în viață. Este aceasta într-adevăr necesară?
Se spune că felul în care arată locul în care stai spune multe despre starea ta interioară. Camerele dezordonate indică un haos în gândire și în viață, în timp ce camerele curate și îngrijite reflectă o claritate în gândire și liniște sufletească. Pe de altă parte, camerele excesiv de curate indică un caracter rigid care face dificilă relaționarea interpersonală.
Așa cum îți poți schimba atitudinea și comportamentul, acestea având ca și consecință o viață mai bună, tot astfel poți să faci curățenie în casă sau la birou, acest lucru având un impact pozitiv asupra felului tău de a gândi și de a te simți.
Se spune că o casă mai bună va conduce la oameni mai buni. Atunci când în casă există ordine și curățenie, te vei putea concentra mai bine, vei gândi mai clar și vei fi mai prouctiv.
Un birou neîngrijit te va împiedica să îți faci treaba bine; o bucătărie murdară nu te va inspira niciodată să încerci o rețetă nouă și delicioasă; un dormitor cu multe lucruri împrăștiate nu îți va oferi un mediu adecvat pentru a te odihni bine, iar un birou plin de hârtii și praf va contribui doar la mai mult stres și la o puternică lipsă de motivație.
Tot ceea ce trebuie să faci atunci când decizi să începi o curățenie de primăvară, este să privești în jurul tău, să evaluezi nivelul de curățenie și de ordine din casa ta și să decizi să acționezi, stabilind anumiți pași practici.
Personal, îmi place să lucrez și să trăiesc într-un mediu curat și ordonat. Deși atunci când lucrez la ceva am tendința să nu mai țin cont de nicio regulă și transform biroul într-un depozit de foi și cărți, îmi place ca după ce finalizez munca, să îmi iau câteva minute pentru a lăsa în urma mea un birou curat și îngrijit, de care să îmi fie drag să mă apropii și la care să mă așez cu plăcere data următoare când am ceva de făcut.
Cu biroul e mai simplu…În schimb poate fi mai complicat dacă ne gândim la bucătărie sau la dormitor…
Cum să faci curățenie de primăvară la haine?
Dormitorul ar fi simplu de îngrijit dacă nu am avea în el dulapurile cu haine. Acestea sunt locurile de care ne e probabil cel mai greu să ne apropiem atunci când facem curățenie. Pentru mine a fost mult timp o provocare să îmi fac curaj să fac ordine la haine. Asta până când am citit o carte care chiar m-a ajutat – o carte cu multe principii practice, simplu de aplicat.
Atunci am decis să păstrez doar hainele care încă arată bine și să renunț la cele mai vechi și mai uzate, pe care nu le mai purtam de mulți ani, dar la care mi-era greu să renunț din cauza că mă atașasem de ele.
Deși e dificil să te desparți de lucrurile la care ții, e important să privești acest proces ca fiind unul în care privești obiectiv calitatea și starea hainelor din garderobă. În acest fel, vei păstra doar ceea ce sigur vei mai purta, făcând suficient loc pentru alăturarea unor elemente noi, care te vor încânta chiar mai mult decât cele vechi.
De obicei, primăvara duc la curățătorie sau spăl hainele groase de iarnă ca să le am pregătite pentru următorul sezon de iarnă.
E bine să pui hainele groase în saci pe care îi poți trage mai apoi în vid cu aspiratorul (astfel de saci se găsesc în IKEA și sunt disponibili în mai multe dimensiuni).
Iar un ultim lucru pe care îl poți face, este să muți hainele de primăvară și vară, așa încât acestea să fie la îndemână, punându-le pe cele groase într-un loc mai puțin accesibil.
Cum să faci curățenie de primăvară în bucătărie?
Aici este și mai greu de făcut curățenie de primăvară, dar iată câteva sfaturi practice pe care și eu le aplic:
- Scapă de borcanele adunate în timpul iernii.
- Scoate tot ceea ce ai adunat prin casă și nu ai consumat, fie că sunt produse expirate, fie că sunt produse pe care le-ai deschis în urmă cu mult timp, ce nu mai pot fi consumate acum.
- Nu uita că e important să NU arunci alimentele care sunt încă bune pentru că acestea pot fi donate oamenilor aflați în nevoie.
- Fă curățenie în toate sertarele și dulapurile!
- Degresează aragazul, hota, faianța și gresia!
- Pune câteva cărți cu rețete simple pe un raft din bucătărie.
- La final, după ce totul arată curat și îngrijit, pune o iederă pe pervaz ca să aduci puțină viață și culoare în bucătărie.
Cum să faci curățenie de primăvară la cărți și la alte lucruri personale?
La cărți nu îmi place să fac curățenie, recunosc. Aici merg pe principiul: cu cât mai multe, cu atât mai bine. Asta și din cauză că obișnuiesc să îmi aleg cărțile cu grijă, așa că în biblioteca mea ajung doar cărți bune, pe care le-aș răsfoi oricând și a doua oară. Așadar, dacă scot cărțile doar ca să le șterg bine de praf și ca să le aranjez frumos, e suficient pentru mine 🙂
În schimb, când vine vorba de tot felul de mărunțișuri și lucruri personale, cum ar fi: pixuri, creioane, caiete, agende, agrafe (de hârtie sau de păr, după caz :D), cosmetice și altele de genul acesta, întâmpin probleme majore.
Prima problemă e că mi se pare că întotdeauna e ceva mai interesant de făcut decât să pierd câteva ore bune sortând lucrurile acestea mici care, mi se pare mie, nu încurcă chiar atât de mult…Ceea ce e fals, pentru că acestea ocupă mult spațiu inutil.
A doua problemă e că nu îmi place să arunc lucrurile care sunt încă bune, chiar dacă nu am nevoie de ele. De exemplu, ce pot să fac cu o agendă frumoasă, scrisă pe jumătate sau cu o cremă bună folosită pe un sfert? Nici să le dau nu pot, nici să le arunc nu mă-ndur. Cum vă ziceam, aici e cel mai greu pentru mine când vine vorba de curățenie 😀
Ce poți face cu lucrurile de care nu ai nevoie?
Ca și principiu general, încercați să aruncați doar ceea ce stricat, expirat și care nu poate fi dat altcuiva. Încercați să vă gândiți atunci când vreți să renunțați la un lucru, dacă e cineva care s-ar putea bucura de acea haină sau de acel obiect sau aliment și nu ezitați să păstrați acele lucruri într-o cutie specială, până când le veți putea oferi 🙂
Fiți harnici și darnici! 🙂
Surse: http://www.nytimes.com; https://answers.yahoo.com; http://www.twachieve.com