Transformarea financiară totală

„Transformarea financiară totală” este titlul unui New York Times Bestseller, scris de Dave Ramsey.

Deși în SUA este o carte foarte cunoscută, în România nu se bucură de același succes. Din păcate!

Am citit-o în urmă cu mai mulți ani, dar pot reproduce  chiar și acum cele mai importante principii care mi-au rămas în minte peste ani. Fiind o carte practică, cu multe idei bune pentru a stabili și a respecta un buget, o recomand tuturor celor care vor să trăiască mai bine cu banii pe care îi au.

Iată principiile pe care le-am citit în „Transformarea financiară totală”.

1. Constituie-ți un fond pentru urgențe!

Cheltuielile neprevăzute apar aproape în fiecare lună, așa că este bine să pui deoparte o sumă de bani din care să plătești facturile urgente. Acest fond va fi stabilit în funcție de posibilitățile și de necesitățile pe care le aveți.

1000$, 1000 RON, 1500 RON sau cât considerați că ar fi OK pentru voi. Ideea de bază este că, după ce s-au achitat cheltuielile neprevăzute, acest fond se va completa iarăși, în timp, pentru a ajunge la valoarea stabilită.

2. Scapă de datorii!

În România este aproape imposibil să îți iei casă fără a face credit.

Singurul credit necesar ce se referă la o investiție pe viață este cel pentru casă.

Mașina ar fi un al doilea bun necesar, dar adevărul e că pentru asta poți strânge bani. Poți începe cu una second-hand, trecând treptat la variante mai noi și mai bune.

Începe să scapi de datorii pornind de la împrumuturile cu valoarea cea mai mică și progresând treptate spre achitarea datoriilor mai mari.

Evident, pentru a achita un credit la casă, e bine să achiți mereu mai mult decât rata. În plus, e foarte bine să pui lunar în cont o sumă cu aproximativ 10% mai mare decât valoarea ratei pentru că în acest fel te asiguri că există un buffer în cont pentru acele luni în care toate par să se strice deodată!

3. Fii chibzuit!

TV-ul, telefonul sau o mobilă nouă mai pot aștepta în general! Nu e nevoie să îți iei credit pentru a le achiziționa. E bine ca pentru acestea să pui bani deoparte și să le iei doar atunci când nu e nevoie să te împrumuți.

Deși nu vei fi la modă mereu, vei avea cu siguranță suficiente opțiuni și facilități alegând modele ceva mai vechi la produsele electronice sau electrocasnice. Amintește-ți mereu că acestea își pierd foarte repede valoarea!

Reducerile pot să-ți devină un aliat atunci când vrei să economisești bani, fie că este vorba de haine, mobilă, cosmetice, etc.

4. Pune bani deoparte!

Majoritatea celor dintre noi consideră că vor economisi tot ceea ce le va rămâne necheltuit la sfârșitul lunii. Surprinzător sau nu, acestor oameni nu le mai rămâne aproape nimic!

Pentru a evita această situație, este cel mai bine să puneți deoparte bani la începutul lunii, atunci când primești salariul.

Fie că este vorba de 5%, 10%, sau 20%, orice ban pus deoparte este de mare ajutor atunci când visați să renovați casa sau să vă schimbați mașina care e cam veche deja.

5. Gândește-te din timp la concedii și cadouri!

Tuturor ne plac vacanțele, dar puțini dintre noi strâng din decembrie bani pentru concediul de vară. Aceasta e o mare greșeală pentru că am putea să ne permitem o vacanță de vis economisind bani din timp, fără a  face eforturi supraomenești pe ultima sută de metri.

Știm cu siguranță când sunt zilele de naștere ale celor dragi. Pentru ei merită să facem un efort și să adunăm într-un plic sau într-o pușculiță bani pentru a le oferi un cadou frumos. Nu trebuie să fie unul foarte scump, dar trebuie să fie ceva de care să își amintească și peste o lună totuși…

Același principiu se aplică pentru orice eveniment, fie că este vorba de aniversări, Crăciun sau nunți. Planificarea ne scutește de cheltuieli inutile și decizii nepotrivite!

 

 

Vă recomand să citiți „Transformarea financiară totală”, dar dacă nu aveți timp pentru asta, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus. Îmi veți mulțumi peste câțiva ani, când veți scăpa de datorii! 🙂

6 Comments

  1. Andrei 2 ianuarie 2018
    • ana 6 ianuarie 2018
  2. Victor 27 mai 2018
  3. Mihai 27 septembrie 2018

Adaugă un comentariu