Brownie ciocolatos

Vremea de iarnă îmi face poftă de brownies cu lapte cald… momentul perfect pentru această rețetă ciocolatoasă (da, e un cuvânt foarte potrivit în acest caz :D) care va aroma întreaga casă cu un miros extraordinar de plăcut.

Ingrediente:

• 4 ouă
• 250 g zahăr brun fin
• puțină sare
• 250 g unt
• 200 g ciocolată 70% cacao (varianta Delhaize e preferata mea)
• 200 g făină
• 100 g nuci ușor prăjte și decojite
• coajă de portocală (cam ½ de linguriță, după gust)
• esență de rom (1 fiolă)

Mod de preparare:

1. Untul se topește la foc mic, apoi se adaugă ciocolata. Amestecați constant cu un tel pentru a nu se lipi ciocolata de vas. Desigur, ciocolata se poate topi pe baie de aburi, dar mie mi se pare mai simplu sa o topesc în unt, la foc foarte mic 🙂 Faceți așa cum vi se pare mai ușor.

Iată ciocolata pe care v-o recomand:

2. Ouăle și praful de sare se bat foarte bine cu mixerul, apoi se adaugă treptat zahărul și amestecul de ciocolată răcit.


3. Se adaugă apoi făina încet, amestecând cu mixerul pe viteză mică.

4. La sfârșit, se adaugă esența de rom, coaja de portocală (să aveți grijă să radeți doar coaja portocalie, nu și partea mai albă pentru că e amară) și nucile.

5. Se pune amestecul într-o tavă unsă bine cu unt, în cuptorul preîncălzit la 160 de grade.


6. Se lasă 20-25 de minute, dar nu mai mult de atât dacă doriți o negresă densă, ciocolatoasă.
După ce o scot din cuptor, mirosul de cicolată și portocale nu-mi dă liniște…și în cele din urmă, ca de fiecare dată, cedez.

După ce o las 10 minute să se răcească puțin, tai cu grijă prăjitura și văd în mijloc un râu generos de ciocolată topită care curge domolit, ca în lava cake. Aș putea compara această rețetă de brownie cu un lava cake gigant 🙂

Puteți servi prăjitura cu înghețată de vanilie sau cu un pahar mare de lapte cald, atât rece, cât și caldă.


Nu doar că această rețetă este foarte ușor de făcut, dar e și atât de bună încât aș fi dispusă să o fac cel puțin o dată pe săptămână. Păcat că nu e de aceeași părere și cântarul meu… 🙂

Adaugă un comentariu