Top 10 cărți

Așa arată biblioteca mea, dar nu o spun ca să mă laud. Am citit mult mai multe cărți decât cele care se pot vedea la mine acasă. În plus am citit și multe cărți pe Kindle.

Recunosc însă că mă simt bine, mă simt acasă lângă aceste cărți. Îmi sunt dragi și sunt o parte din mine ❤

Am făcut o listă cu cele mai bune cărți pe care le-am citit vreodată în urmă cu mai mulți ani și deși o parte din cărți au rămas încă în top 10, între timp am citit și alte cărți care mi-au schimbat radical gândirea și modul de a fi.

Și de această dată a fost greu să aleg doar 10 titluri pentru că sunt multe cărți care mi-au plăcut, dar am inclus în acest top 10 doar acele cărți care au rezonat cel mai bine cu felul meu de a fi.

Așadar, iată topul celor mai bune 10 cărți, așa cum îl văd eu acum:

  1. Biblia
  2. Frații Karamazov, de F.M Dostoievski
  3. Mizerabilii, de Victor Hugo
  4. Învierea, de Lev Tolstoi
  5. Idiotul, de F.M Dostoievski
  6. Jocul cu mărgele de sticlă, de Hermann Hesse
  7. Să ucizi o pasăre cântătoare, Harper Lee
  8. Cronicile din Narnia, C.S. Lewis
  9. Coliba unchiului Tom, de Harriet Beecher Stowe
  10. The Boy, the Mole, the Fox and the Horse, de Charlie Mackesy

Și acum, vreau să vă spun câteva motive pentru care am ales aceste titluri.

Mulți consideră că Biblia este o carte greu de citit și de înțeles. Într-adevăr, este o carte care necesită mult timp de citire, este complexă, uneori dificil de înțeles, dar cred că nicio altă carte din lume nu are aceeași capacitate de a transforma gândirea, mintea și inima unui om. Cred că fiecare om ar trebui să citească măcar o dată în viață Biblia. Cu siguranță perspectiva asupra vieții, umanității și lumii ni se schimbă după ce citim această carte.

Cred că e imposibil să faci o listă cu cele mai bune cărți citite vreodată fără să incluzi cărți scrise de Dostoievski, Tolstoi sau Victor Hugo. Pentru mine, acesția sunt cei mai buni scriitori ai tuturor timpurilor și atunci când i-am descoperit, în adolescență, am citit toate cărțile scrise de ei pe care le-am putut găsi. Acum am ales doar acele cărți scrise de ei care m-au impresionat și pe care le-aș reciti oricând, cu mare plăcere. Singura mea problemă legată de recititul cărților este că întotdeauna am atât de multe cărți noi pe listă, încât foarte rar ajung să recitesc vreo carte veche 🙂

Atât Harper Lee, cât și Harriet Beecher Stowe au reușit să creeze capodopere, descriind cu multă sensibilitate trăiri profunde și experiențe marcante din viață, de aceea le-am inclus cărțile în lista mea. Emoționante și profunde, aceste cărți au capacitatea de a ne transforma gândirea și de a ne atinge inima într-un mod remarcabil.

Oricine iubește muzica și matematica trebuie să citească „Jocul cu mărgele de sticlă”. Nu este o carte care să te ajute să înțelegi acest joc,  contrar așteptărilor, ci este mai degrabă o carte care te ajută să gândești posibilitatea existenței unor legături între lucruri aparent neconectate. Este frumos scrisă și fascinantă din multe puncte de vedere, de aceea o recomand.

Despre „Cronicile din Narnia” și „The Boy, the Mole, the Fox and the Horse” (momentan disponibilă doar în engleză) am mai scris pe blog și puteți găsi articolele accesând link-urile respective. Prima este o carte pentru copii, cu înțelesuri profunde și frumoase, iar a doua este o carte pentru adulți care poate fi o încântare și pentru cei mai mici. De fiecare dată când simt nevoia să mă deconectez complet, le iau din bibliotecă, le răsfoiesc și în ele, mă simt acasă 🙂

Mult spor la citit! 🙂

 

 

 

 

 

Adaugă un comentariu