În ultimul timp auzim tot mai des despre atacuri de panică. Dar ce sunt acestea și pot ele să fie prevenite?
Voi încerca să dau un răspuns cât mai corect și niște sfaturi utile pentru a preveni astfel de probleme.
Cu toții știm ce este stresul intens. Sunt acele momente în care intrăm în panică pentru că trebuie sa livrăm un raport la ora 14:00, acum e 11:00 și descoperim că am folosit o abordare greșită pentru a realiza respectiva analiză. Inima începe să bată cu putere, ne simțim invadați de un sentiment de teamă și suntem copleșiți de gândul că nu știm cum și dacă vom reuși să trecem cu bine de situația asta. În plus, respirăm superficial și avem dureri de cap puternice care ne sperie și mai mult decât eram deja.
Cam asta înseamnă o situație de stres intens pentru unii dintre noi.
Dar care este diferența între stres și atacurile de panică?
Punctul culminant la care poate ajunge stresul se poate manifesta prin atacuri de panică. Există o progresie ce se de dezvoltă în timp: mai întâi apare o situație stresantă, apoi aceste situații nu mai sunt excepție, ci regulă…trăim zi de zi într-un mediu stresant, încercând să facem față fără să dăm mare importanță acestui lucru, sperând că la un moment dat lucrurile se vor liniști.
Dar dacă termenele limită și proiectele dificile nu se mai termină și observăm că suntem din ce în ce mai obosiți, dormim superficial, nu reușim să ne relaxam nici măcar în weekend, iar lucrurile care ne plăceau înainte ne lasă acum indiferenți?
Atunci ar fi cazul să luam niște măsuri importante pentru a nu ajunge în situații mai grave. Stresul pe termen lung dăunează enorm sănătății fizice și psihice.
Atacurile de panică sunt momente în care stresul atinge un apogeu, în care simptomele fizice ne paralizează de frică, având unele sau chiar toate simptomele de mai jos:
- palpitaţii, bătăi puternice şi/sau accelerate ale inimii
- transpiraţie
- valuri de căldură sau de frig
- amorţeală, furnicături în corp
- tremurături sau frisoane
- senzaţie de sufocare sau de nod în gât
- respiraţie îngreunată sau senzaţia de tăiere a respiraţiei
- presiune, disconfort sau durere în piept
- teama de a muri sau de a pierde controlul
Atenție, aceste simptome pot avea la bază o condiție medicală! Vorbim de atac de panică atunci când nu poate fi identificată de către medici nicio cauză somatică pentru simptomele recurente de panică.
De regulă, atunci când există o suprapunere între perioade lungi de timp cu stres intens și diferite probleme emoționale nerezolvate care ne macină în interior, psihicul nostru clachează, neputând gestiona simultan conflicte interioare și exterioare ce ne secătuiesc de energie și de liniște.
Întotdeauna credem ca nu ni se poate întâmpla tocmai nouă să ajungem într-o astfel de situație, dar realitatea este că trebuie să acordăm întotdeauna atenție sănătății noastre psihice.
Toate problemele noastre pleacă de la gândurile pe care le avem, așa că este foarte important să învățăm cum să le gestionăm și mai ales, să alegem să discutăm cu persoane de încredere care ne pot îndruma spre metode practice de rezolvare a acelor probleme emoționale ce distrug echilibrul nostru interior.
Ceea ce trebuie să ne dea curaj să înfruntăm problemele pe care le avem, este tocmai faptul că fiecare om are povestea lui de viață. Nu suntem singurii care ne confruntăm cu dezamăgiri și nemulțumiri, iar curajul de a ne deschide pentru a vorbi despre ele, ne va elibera și ne va scuti de multă suferință în viitor.