10 cărți de citit într-un an și de înțeles într-o viață :)

Îmi place să citesc. Asta este ceea ce știu toți despre mine. În ceea ce privește lista de cărți pe care v-am propus-o, am ales un număr mic. Nu am vrut să sperii pe nimeni propunând o listă de 100 sau 1000 de cărți :D, așa că am optat pentru o listă de (nota) 10.

Deși mi-a fost greu, am încercat să alcătuiesc lista ținând cont de impactul pe care aceste cărți l-au avut asupra mea.

Cred că aceste 10 cărți pot fi citite într-un an dacă ritmul de lectură este unul susținut și constant. Probabil e nevoie de câte o oră de citit în fiecare zi. Sau poate două? Nu știu exact 😀 Nu am citit niciodată conform unui plan ci numai din pură plăcere. Ținând cont că am terminat „Mizerabilii” în 3 săptămâni de citit intens, cred că această listă poate fi parcursă cu succes într-un an, de un cititor pasionat și pus pe fapte mari 😀

Deși aceste cărți se pot citi într-un an, de pătruns profunzimile acestor cărți e necesară poate chiar o viață întreagă. Suntem în permanență modelați, iar ceea ce înțelegem când recitim o carte este atât de diferit de ceea ce am înțeles initial…

Deși scriitorul meu preferat este Dostoievski, am vrut să aleg cărți scrise de autori diferiți. Desigur, „Crimă și pedeapsă”, „Idiotul”, „Însemnari din subterană”, „Oameni sărmani”, „Adolescentul”, „Jucătorul”, „Amintiri din Casa Morților” și multe altele au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor.

Cred că toți avem o bibliotecă cu mai mult sau mai puține cărți (mie îmi place să am cât mai multe, dar și mai mult îmi place să știu că le-am citit înainte de a le găsi locul potrivit pe raft :D), iar visul meu este să am o bibliotecă maaaare, plină de cărți…citite, evident! 😀

Unele dintre cărțile pe care le-am citit de-a lungul vieții au fost împrumutate de la bibliotecă sau de la prieteni (cu ocazia asta menționez că le-am și returnat, în afara de volumul 2 din Mizerabilii pe care nu știu cum am reușit să îl pierd :D), dar majoritatea cărților au fost cumpărate de mine. Încă de când eram în școala generală mi-a plăcut să-mi cumpăr cărți, așa că mi-am „făurit” o mini-bibliotecă pentru copii.

Uneori, pentru că nu am răbdare să aștept să îmi fie livrate anumite cărți în format fizic, cumpăr varianta Kindle, dar prefer și voi prefera mereu varianta tipărită.

„Învierea”, „Anna Karenina”, „Rațiune și simțire”, „Roșu și Negru”, „Jane Eyre”, „Cei trei muschetari”, „Micul Prinț”…multe, multe, multe cărți au contribuit la dezvoltarea caracterului și personalității mele.

Ceea ce rețin este că primul roman pe care l-am citit (cea mai groasă carte de până atunci) a fost „Robinson Crusoe” – cred că am citit-o la sfârșitul clasei a doua sau a treia și am fost foarte mândră de asta 😀

Pasiunea mea pentru cărți a început să fie foarte clară atât pentru mine, cât și pentru alții prin clasa a șasea, iar de atunci a devenit din ce în ce mai puternică. Am fost acea cititoare care stătea cu cartea ascunsă în bancă în timpul cursurilor mai plictisitoare de la facultate (recunosc că au existat și astfel de cursuri:D), iar uneori am fost atât de absorbită de ceea ce citeam încât am așteptat următorul metrou doar ca să citesc în continuare 😀

Cred că e clar că îmi place să citesc, dar ceea ce îmi doresc este să transmit și altora pasiunea de a citi pentru că și mie mi-a fost insuflată: de profesori, colegi și prieteni.

M-aș bucura ca pasiunea aceasta pentru citit să fie molipsitoare și aș vrea să vă încurajez să citiți, dar să știți că este foarte important nu doar să citiți, ci să citiți cărți de calitate care au capacitatea de a vă transmite valori curate care rămân valabile odată cu trecerea anilor.

  1. Frații Karamazov – F.M. Dostoievski
  2. Mizerabilii – Victor Hugo
  3. Război și pace – Lev Tolstoi
  4. Notre-Dame de Paris – Victor Hugo
  5. La răscruce de vânturi – Emily Bronte
  6. Don Quijote – Miguel de Cervantes
  7. Mândrie și prejudecată – Jane Austen
  8. Cronicile din Narnia (preferatul meu e vol. 1, Nepotul magicianului) – C.S. Lewis
  9. Coliba unchiului Tom – Harriet Beecher Stowe
  10. Jocul cu mărgele de sticlă – Herman Hesse

Cred că dacă nu ar mai exista alte cărți ce așteaptă să fie descoperite, aș putea să citesc aceste cărți în fiecare an, din nou și din nou….:) Dar sunt atât de multe cărți care așteaptă să fie descoperite încât nu mă pot opri doar la acestea 10 🙂

Adaugă un comentariu