10 cărți de citit într-un an și de înțeles într-o viață :)

Îmi place să citesc. Asta este ceea ce știu toți despre mine. În ceea ce privește lista de cărți pe care v-am propus-o, am ales un număr mic. Nu am vrut să sperii pe nimeni propunând o listă de 100 sau 1000 de cărți :D, așa că am optat pentru o listă de (nota) 10.

Această listă e un minim pentru cineva care vrea să cunoască esența literaturii clasice. Deși mi-a fost foarte greu, am încercat să alcătuiesc lista  într-un mod cât mai obiectiv, ținând cont de impactul pe care aceste cărți le-au avut asupra mea.

M-am gândit că pot fi citite într-un an dacă ritmul de lecturat este unul susținut și constant. Probabil că sunt necesare cam 4 ore de citit în fiecare zi. Probabil. Nu știu exact 😀 Nu am citit niciodată conform unui plan ci numai din pur interes și plăcere. Dar ținând cont că am terminat „Mizerabilii” în 3 săptămâni de citit intens, cred că această listă poate fi parcursă cu succes într-un an, de un cititor pasionat și pus pe fapte mari 😀

De citit se pot citi într-un an, dar de pătruns profunzimile acestor cărți e necesară o viață întreagă…și poate nici atunci nu se finalizează această etapă. Suntem în permanență modelați, iar ceea ce înțelegem când recitim o carte este atât de diferit de ceea ce am înțeles initial…

Deși scriitorul meu preferat este Dostoievski, am vrut să aleg cărți scrise de autori diferiți. Desigur, „Crimă și pedeapsă”, „Idiotul”, „Însemnari din subterană”, „Oameni sărmani”, „Adolescentul”, „Jucătorul”, „Amintiri din Casa Morților” și multe altele au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor.

Cred că toți avem o bibliotecă cu mai mult sau mai puține cărți (mie îmi place să am cât mai multe, dar și mai mult îmi place să știu că le-am citit înainte de a le găsi locul potrivit pe raft :D), iar visul meu este să am o biblioteca personală – o cameră maaaaare, plină de cărți…dar citite, evident! 😀 Unele dintre cărțile pe care le-am citit de-a lungul vieții au fost împrumutate de la bibliotecă sau de la prieteni (dar cu ocazia asta menționez că le-am și returnat, în afara de volumul 2 din Mizerabilii pe care nu știu cum am reușit să îl pierd :D), iar de câțiva ani nu ratez niciodată ocazia de a cumpăra cărți. Recunosc că de multe ori nici măcar nu am răbdare să aștept să îmi fie livrate în format fizic, așa că îmi cumpăr varianta Kindle (deși prefer varianta tipărită).

„Învierea”, „Anna Karenina”, „Rațiune și simțire”, „Roșu și Negru”, „Jane Eyre”, „Cei trei muschetari”, „Micul Prinț”…multe, multe, multe cărți au contribuit la dezvoltarea caracterului și a personalității mele. Ceea ce rețin este că primul roman pe care l-am citit (era cea mai groasa carte pe care o citisem până atunci și eram foarte încântată de asta, a fost „Robinson Crusoe” – cred că am citit-o la sfârșitul clasei a doua sau a treia). Pasiunea mea pentru cărți a început să fie foarte clară atât pentru mine, cât și pentru alții prin clasa a șasea sau șaptea, iar de atunci a devenit din ce în ce mai puternică. Am fost acel gen de cititoare care stătea cu cartea ascunsă în bancă în timpul cursurilor mai plictisitoare de la facultate (recunosc că au existat și astfel de cursuri:D)…acea persoana atât de absorbită de ceea ce citea încât prefera să aștepte următorul metrou pentru că în aglomerație nu reușească să citească :D…Cred că e clar ca îmi place să citesc, dar ceea ce îmi doresc este să transmit și altora pasiunea de a citi pentru că și mie mi-a fost insuflată: de profesori, colegi și prieteni.

M-aș bucura ca pasiunea aceasta pentru citit să fie molipsitoare și aș vrea să vă încurajez să citiți, dar să știți că este foarte important nu doar să citiți, ci să citiți cărți de calitate care au capacitatea de a vă transmite valori curate care rămân valabile odată cu trecerea anilor.

  1. Frații Karamazov – F.M. Dostoievski
  2. Mizerabilii – Victor Hugo
  3. Război și pace – Lev Tolstoi
  4. Notre-Dame de Paris – Victor Hugo
  5. La răscruce de vânturi – Emily Bronte
  6. Don Quijote – Miguel de Cervantes
  7. Mândrie și prejudecată – Jane Austen
  8. Cronicile din Narnia (vol. 1, Nepotul magicianului) – C.S. Lewis
  9. Coliba unchiului Tom – Harriet Beecher Stowe
  10. Jocul cu mărgele de sticlă – Herman Hesse

Cred că dacă nu ar mai exista alte cărți ce așteaptă să fie descoperite, aș putea să citesc aceste cărți în fiecare an, din nou și din nou….:)

Adaugă un comentariu