Călătorii pe cont propriu – cum să călătorești mult cu bani puțini

Călătorii pe cont propriu. Vrei să călătorești mult cu bani puțini? Îți dorești să vezi lumea, dar dispui de un buget redus? Iată câteva sfaturi practice care sper să te ajute să organizezi cele mai reușite călătorii pe cont propriu.

Îmi place foarte mult să călătoresc! Ca și atunci când citesc, simt că pătrund într-o lume secretă care mă fascinează, mă îmbogățește și îmi trezește la viață toate simțurile.

Atunci când am început să călătoresc în afara țării exista o singură opțiune de a-mi planifica vacanța: prin agenții de turism. De câțiva ani însă, mai multe companii aeriene low-cost și-au extins business-ul în România și de atunci am început să organizez mai multe călătorii pe cont propriu.

Acum cel mai ieftin mod de a călători cu avionul în Europa este prin intermediul companiilor low-cost. Acestea au prețuri mici, iar dacă urmărești diverse oferte și mai ales, dacă rezervi din timp biletele de avion, poți economisi foarte mult.

Ce companii aeriene low-cost au zboruri din România?

Desigur, nu pentru toate destinațiile există zboruri ale companiilor low-cost, dar lista din care poți alege este atât de mare încât cred că vei fi pus în situația de a nu ști ce să alegi să vizitezi cel mai curând! 😀

Companiile care au zboruri din București către mai multe destinații din Europa sunt Wizzair, Ryanair, Fly Niki, Vueling și Blueair. Compania care are cele mai multe zboruri din România către diverse destinații este Wizzair (www.wizzair.com). Personal am fost mulțumită de raportul calitate-preț oferit de această companie.

Desigur, atunci când călătorești cu o companie low-cost trebuie să fii foarte atent la dimensiunea bagajelor. De regulă, dacă vacanța durează 3-4 zile, reușesc să mă descurc cu un rucsac pentru a nu plăti un bagaj de cală. De exemplu, Wizzair are două tipuri de bagaje de cabină: small cabin bag (este gratuit și poate fi un rucsac sau o geantă de maxim 42x32x25cm) sau large cabin bag (nu este gratuit, o geantă de maxim 56x45x25cm).

De asemenea, atunci când zbori cu companii low-cost trebuie să fii atent să îți faci singur check-in online pentru a nu plăti suplimentar în aeroport la ghișeele de check-in.

Pe durata zborului, toate produsele alimentare și băuturile se pot consuma doar plătind contravaloarea acestora, niciun serviciu nefiind inclus.

Cum pot rezerva cazarea pentru călătorii pe cont propriu reușite?

Următorul pas pe care trebuie să îl faci este să consulți o hartă (google maps de exemplu) pentru a vedea poziționarea localității în care vei ateriza (de cele mai multe ori, aeroporturile pe care operează companiile low-cost sunt mai mici și pot fi la distanță chiar și de o oră față de orașul unde îți dorești să ajungi).

Partea buna este că peste tot vei găsi shuttle bus-uri de la acel aeroport până în orașul pe care vrei să îl vizitezi. Biletele se pot cumpăra online sau direct de la aeroport.

După ce ai rezolvat și problema transportului, încearcă să te interesezi ce obiective turistice pot fi vizitate în orașul de interes: muzee, catedrale, parcuri, etc. Interesează-te de costul transportului public și de costul biletelor de intrare la punctele de interes unde vrei neapărat să ajungi. Unele rezervări se pot face online la un preț mult mai mic.

Ca și poziționare a hotelului, îți recomand să încerci de fiecare dată să îți iei cazare cât mai aproape de centru. De regulă acolo sunt cele mai importante obiective turistice și tot acolo poți găsi multe restaurante și cafenele drăguțe. Întrucât poate fi foarte scump uneori să stai chiar în centru, poți extinde căutarea până la punctul care ți se pare cel mai convenabil ca preț. Pe de altă parte, dacă alegi să stai prea departe de centrul orașului, vei pierde mai mult timp pe drum și vei cheltui mai mult pe transport. Trebuie să găsești combinația optimă pentru tine, în funcție de preferințele tale și de așteptările pe care le ai de la un loc de cazare. Partea bună e că atunci când planifici diverse călătorii pe cont propriu, te bucuri de o flexibilitate foarte mare, de care nu te poți bucura atunci când mergi într-o excursie organizată.

E bine să verifici periodic site-ul www.booking.com pentru a vedea evoluția preturilor de la hoteluri. De regulă prețurile cresc pe măsură ce se apropie perioada respectivă, dar uneori pot apărea oferte la anumite hoteluri, iar această opțiune poate fi foarte convenabilă.



Booking.com

Un alt aspect important cu privire la hotel este să încerci să găsești unul care sa fie aproape de metrou sau de un alt mijloc de transport astfel încât centrul orașului să fie ușor accesibil.

Care este numărul de zile recomandat pentru un city-break?

În ceea ce privește numărul de zile pe care îl recomand pentru o vacanță scurtă sau pentru un city-break este de 3-4 zile. După 3 zile de vizitat intens vei dori doar să stai și să te relaxezi, așa că 3 zile pot fi suficiente uneori. Desigur, nu poți vedea tot ceea ce e de văzut în Paris, de exemplu, dacă stai atât de puțin, dar poți încerca să vezi ce este mai important, lăsând pe altă dată ceea ce nu este prioritar pe lista ta.

Părerea mea este că sunt atât de multe locuri frumoase pe care trebuie sa le vedem într-o viață încât nu trebuie să ne limităm la a vedea doar un oraș pe care să ajungem să îl cunoaștem foarte bine. Aceasta este părerea mea, dar fiecare are opinia lui cu privire la acest lucru. Personal, prefer să aleg un loc nou în detrimentul unui loc minunat pe care l-am mai văzut.

Spor la organizarea celor mai frumoase călătorii pe cont propriu! 🙂

Adaugă un comentariu