Călătoritul excesiv nu dăunează grav nici sănătății, nici bugetului, dacă lucrurile sunt planificate din timp, cu ceva timp petrecut adunând informații pe internet.
În Sicilia am fost cu familia extinsă, iar cazarea a fost luată cu mai bine de 6 luni înainte. Cât despre biletele de avion, au fost luate ceva mai târziu, dar tot cu vreo 4 luni înainte.
Și pentru că îmi place foarte mult să văd locuri noi și să cunosc felul în care trăiesc alți oameni, fiecare călătorie e pentru mine o șansă de a-mi îmbogăți atât mintea, cât și sufletul.
Am avut primul contact cu Sicilia când am aterizat pe aeroportul din Palermo. Oameni relaxați, îmbrăcați de plajă, cărau după ei valize încărcate probabil cu crocodili gonflabili, costume colorate de baie, șlapi comozi și haine lejere de vară. O atmosferă liniștită, de vacanță și soare din belșug.
Sicilia e împânzită de plaje și stațiuni, unele mai mici, altele mai mari. Noi ne-am oprit în San Vito Lo Capo, o stațiune cu plajă cu nisip, destul de îngrijită. Acolo apa mării e transparentă în cea mai mare parte, dar pe alocuri găsești și alge.
În orășelul-stațiune sunt multe patiserii unde poți găsi canolli, un desert faimos cu ricotta, specific Siciliei. Aromele de lămâie, migdale și fistic răzbat fiecare colțișor al acestui ținut însorit.
Desigur, poate nu știai, dar în Italia e interzis să nu mănânci înghețată în fiecare zi J Și gelato e tare bun. Nu peste tot din păcate… dar fiecare oraș are cel puține două-trei locuri renumite pentru înghețata pe care o vând. Și credeți-mă, e buuună!!!
Cât despre mâncare, nu știu ce alt loc din lume e mai râvnit decât Italia. În ceea ce mă privește, mâncarea italiană e preferata mea. Și nu e vorba doar de paste și pizza, ci de toate aromele mediteraneene care transformă un fel simplu de mâncare în ceva spectaculos.
Alchimia asta pare a fi realizată de uleiul lor extravirgin de măsline, de busuioc, roșii dulci și aromate, de parmezanul maturat, de fructele de mare proaspete și de legumele gustoase de sezon.
Sicilia este foarte diferită de restul Italiei, zona de nord fiind mai verde, mai modernă, mai cosmopolită. Aș putea spune că aici am descoperit o altă Italie, o zonă cu multe influențe africane, un loc misterios în care Europa și Africa se întrepătrund, dând naștere unui teritoriu unic, neobișnuit de viu și colorat.
În ceea ce mă privește, nu știu când voi merge din nou în Italia, dar până atunci, mă mulțumesc cu o porție sănătoase de paste cu ulei de măsline, roșii și busuioc 🙂
Pentru vacanta din Islanda, cazarile au fost rezervate prin booking.com
Booking.com