Cele 5 limbajele ale iubirii

Am citit „Cele 5 limbaje ale iubirii” pe la 20 și un pic de ani, când am cumpărat cartea lui Gary Chapman de la un târg de carte.

Atunci am înțeles pentru prima dată că fiecare persoană se simte iubită într-un anume fel și că are nevoie să i se comunice asta printr-un limbaj clar pentru a înțelege ce i se transmite.

De exemplu, pentru mine, nu sunt importante cadourile. Nu pentru că nu mi-ar face plăcere să le primesc :D, dar din punct de vedere al limbajului iubirii, eu prefer oricând un cuvânt sincer de apreciere în locul unei flori. Pentru altcineva, în schimb, declarațiile pot părea vorbe goale fără acțiuni care să dovedească sentimentele de iubire.

Gary Chapman identifică cele 5 limbaje ale iubirii astfel:

  1. Timpul petrecut împreună
  2. Aprecierile
  3. Cadourile
  4. Serviciile
  5. Contactul fizic

Timpul petrecut împreună se referă la momentele în care acorzi atenție celui sau celei iubite, făcând o activitate care îi place, urmărind un film sau luând masa în oraș, de exemplu.

Aprecierile sunt cuvintele de laudă, de încurajare, de recunoștință față de cel/cea iubit/iubită. Nu înseamnă hrănirea orgoliului, ci aprecierea lucrurilor reale, ce merită admirate.

Este evident la ce se referă cadourile. Poate fi vorba de un buchet de flori, o cămașă sau o mașină, după buget 🙂

Serviciile sunt lucrurile pe care le facem pentru persoana iubită. Călcatul hainelor, gătitul mâncării preferate sau dusul gunoiului pot însemna pentru unii oamenii mai mult decât un cadou frumos și scump.

Contactul fizic se referă la îmbrățișări, mângâieri, sărut și orice altă formă de atingere fizică. Unele persoane au nevoie să fie luate în brațe ca să se simtă iubite, oricât de ciudat ar putea să le pară acest limbaj unora! 🙂

Gary Chapman scrie în cartea sa că fiecare persoană are două limbaje predominante de iubire.

Pentru a avea relații împlinite, e nevoie să îți iei timp să identifici care e limbajul prin care te simți iubit/iubită cu adevărat, iar apoi e nevoie să faci al doilea pas și să afli care e modul în care cea iubită/cel iubit se simt într-adevăr speciali în relația cu tine.

Nu pare atât de greu, nu? 🙂

http://www.elefant.ro/carti/carti-de-specialitate/stiinte-umaniste/psihologie/cele-cinci-limbaje-ale-iubirii-editia-a-v-a-17761.html

Sursă foto: https://ro.pinterest.com

 

 

Adaugă un comentariu